TLAČOVÉ SPRÁVY
PRESSKIT
NAPÍSALI O NÁS

KAUZU CERVANOVÁ SI POZRELO UŽ VYŠE 5000 DIVÁKOV, NA KONTE MÁ AJ NOMINÁCIU NA EURÓPSKE OSCARY

Bratislava 17. jún 2013 – Dokumentárna tragédia Kauza Cervanová, ktorá je detektívnou výpravou režiséra Roberta Kirchhoffa do hlbín dodnes neuzatvoreného prípadu únosu, znásilnenia a vraždy študentky medicíny Ľudmily Cervanovej spred takmer 40 rokov, si získala veľký divácky záujem.

Za prvý mesiac od vstupu do slovenských kín - od 14. mája do 12. júna 2013 - si ju pozrelo 5434 divákov. Už počas premiérového víkendu sa snímka stala najnavštevovanejším slovenským dokumentárnym filmom tohto roka.

Kauza Cervanová si okrem diváckeho rekordu pripísala na svoje konto aj ďalší úspech. Slovenská filmová a televízna akadémia snímku nominovala na cenu Európskej filmovej akadémie. Víťazov európskych Oscarov, ako sa oceneniu hovorí, vyhlásia na slávnostnom ceremóniáli 7. decembra 2013 v Berlíne.

"Nominácia je pre nás veľkou poctou. Zároveň je tu však istý paradox: že film, ktorý kriticky nahliada na slovenskú spoločnosť a upozorňuje na možné fatálne zlyhania justičného systému Slovenskej republiky, bude túto krajinu reprezentovať v užšom výbere na medzinárodnom fóre. Rozhodnutie Filmovej akadémie ma preto teší dvojnásobne. Najmä potvrdzuje to, čo bolo našou ambíciou od začiatku – film faktu s istým etickým rozmerom môže byť aj estetickým dielom s kinematografickou hodnotou," povedal režisér snímky Robert Kirchhoff.

Kauza Cervanová sa dostala aj do výberu blížiaceho sa 21. ročníka Art Film Festu. V rámci sekcie Slovenská sezóna ju premietnu 24. júna v Kine Prameň v Trenčianskych Tepliciach.

Dokumentárna tragédia Kauza Cervanová s podtitulom „Pravda je jednoduchá. Lži sú zložité“ odpovedá aj na otázky, kto sú odsúdení muži, prečo ich minulé aj súčasné súdy označili za vrahov, aké sú proti nim dôkazy a aj kto sú ľudia, ktorí o najsledovanejšom prípade svojej doby rozhodovali, či ako je možné, že tí, ktorí už stratili všetko a nemajú čo stratiť, stále bojujú o svoju nevinu a hovoria otvorene a naopak tí, ktorí by mali byť presvedčení o ich vine, sa bránia odpovedať?

Film Kauza Cervanová prináša do kín Asociácia slovenských filmových klubov.

TRAILER K FILMU:
www.vimeo.com/64048169
www.youtube.com/watch?v=2SK5k8QrQCI

DISTRIBUČNÝ LIST:
www.asfk.sk/film/kauza-cervanova

VIAC INFORMÁCIÍ:
www.kauzacervanova.com
www.atelierdoc.sk
www.facebook.com/film.kauza.cervanova

KONTAKT PRE MÉDIÁ:

Zuzana Kizáková
PR manažérka